Kurczak w boczku na cukiniowym spaghetti z pesto

Pierś z kurczaka (200g)
Surowy, wędzony boczek (50g)
Cukinia (200g)
Pesto (1 łyżka, 20g)
Parmezan (50g)
Oliwa (1 łyżka, 10g)
Przyprawy
Pierś z kurczaka ponacinać i przyprawić ( u mnie papryka słodka i ostra, pieprz. Bez soli bo boczek, parmezan i pesto są słone). Zawinąć w plasterki boczku. Smażyć na rozgrzanej patelni ( sucha patelnia, średni ogień). W międzyczasie przygotować spaghetti z cukinii ( obieraczka, „strugaczka”, albo pokroić). Zetrzeć parmezan.
Jak kurczak będzie gotowy ( 5-7 minut z każdej strony, zależy od wielkości), wymieszać cukinię z pesto, parmezanem i oliwą i natychmiast podawać.
Cukinia pod wpływem soli zacznie puszczać wodę i zmięknie – jeśli ma zostać chrupiąca trzeba szybko jeść 😉
Makro: 854kcal 73B 60T 6W

Leave a Comment