Ostry kurczak w sosie orzechowym
150g piersi z kurczaka
30g oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru
Chili
3 łyżki sosu sojowego
40g masła orzechowego
Ogórek (180g)
Łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sezam
Pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
Czosnek, chili i imbir posiekać.
10g oleju sezamowego rozgrzać, wrzucić kurczaka i przyprawy i szybko przesmażyć na złoty kolor.
Resztę oleju wymieszać z sosem sojowym i masłem orzechowym, opcjonalnie rozrzedzić wodą do konsystencji sosu.
Zalać nim kurczaka i gotować kilka minut.
Doprawić pieprzem, opcjonalnie solą i większą ilością chili.
Ogórka pokroić w kostkę, wylać kurczaka z sosem i posypać szczypiorkiem i sezamem
Makro: 786kcal 43B 62T 13W
Zrobiłam i jestem zachwycona, pyszne, syte i ostre danie.
Zrobiłam z „ryżem” z mąki konjak.