Maślano-cytrynowe przegrzebki

Cytrynowo-maślane przegrzebki
300g przegrzebków
2 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżka masła
Chlust białego wina
Sok i zestr z 1/2 cytryny
Starty ząbek czosnku
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Wszystkie składniki przygotujcie wcześniej, bo przygotowanie sosu trwa dosłownie chwilkę.
Przegrzebki wyjmijcie z lodówki wcześniej, niech będą w temperaturze pokojowej.
Bezpośrednio przed smażeniem należy je dokładnie osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego i oprószyć solą i pieprzem.
Mocno rozgrzać dużą patelnię, dodać oliwę do smażenia i na bardzo gorącą włożyć przegrzebki.
Smażyć po ok 2 minuty na stronę i przełożyć na talerz.
Na tą samą patelnię wrzucić resztę składników (poza pietruszką, tą sypnąć na koniec) i gotować na dużym ogniu około dwóch minut. 

Serwować z przegrzebkami w głębokim talerzu.

Leave a Comment