Do tej pory nie byłam fanką jajecznicy z innymi dodatkami niż klasyczne masło i boczek, ale odkąd spróbowałam tej wersji, podpatrzonej u dietdoctora zdecydowanie nabrałam ochoty na eksperymenty! Do pełni szczęścia zabrakło mi tylko solidnej porcji kolendry na wierzchu, następnym razem zdecydowanie nadrobię 🙂
Meksykańska jajecznica:
3 jajka
15g masła klarowanego
60g chorizo
20g marynowanego jalapeno*
10g szczypiorku
Sól
140g awokado
1/4 łyżeczki soku z cytryny
Chorizo pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle. Dodać papryczki i posiekany szczypiorek, chwilę przesmażyć i dodać jajka, posolić i usmażyć.
Podawać z awokado pokrojonym na plasterki i skropionym sokiem z cytryny
*jeśli lubicie bardziej ostre, śmiało dodajcie więcej jalapeno
MAKRO: 858Kcal 39B 75T 7W