
800g mielonej łopatki wieprzowej
4 łyżki smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
700ml passaty pomidorowej
1 średni kalafior ( ok 700g)
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
200g cheddara
Natka pietruszki
Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, oregano, zioła prowansalskie.
Rozgrzać smalec na dużej patelni, mięso smażyć partiami na złoty kolor, każdą przyprawiając solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dusić pod przykryciem do miękkości.
Dodać passatę pomidorową i zioła. Mocno zredukować.
Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić na rozgrzane masło razem z czosnkiem ( może być w całych ząbkach), podlać odrobiną wody i dusić ok 15 minut do miękkości.
Gdy będzie miękki przełożyć do blendera, dodać 100g cheddara, natkę pietruszki i zblendować. Gdyby powstające puree było za suche możecie dodać więcej masła lub kilka łyżek śmietanki 36%.
Sos mięsny przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch wyłożyć puree i posypać resztą cheddara.
Zapiekać przez 15 minut w 200C
