Mięso zapiekane pod kalafiorowym puree

800g mielonej łopatki wieprzowej

4 łyżki smalcu

2 duże ząbki czosnku

1 duża cebula

700ml passaty pomidorowej

1 średni kalafior ( ok 700g)

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła

200g cheddara

Natka pietruszki

Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, oregano, zioła prowansalskie.

Rozgrzać smalec na dużej patelni, mięso smażyć partiami na złoty kolor, każdą przyprawiając solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dusić pod przykryciem do miękkości.

Dodać passatę pomidorową i zioła. Mocno zredukować.

 

Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić na rozgrzane masło razem z czosnkiem ( może być w całych ząbkach), podlać odrobiną wody i dusić ok 15 minut do miękkości.

Gdy będzie miękki przełożyć do blendera, dodać 100g cheddara, natkę pietruszki i zblendować. Gdyby powstające puree było za suche możecie dodać więcej masła lub kilka łyżek śmietanki 36%.

Sos mięsny przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch wyłożyć puree i posypać resztą cheddara.

Zapiekać przez 15 minut w 200C

Leave a Comment