Muhammara – pasta z pieczonej papryki

Przejrzałam kilkadziesiąt przepisów na muhammarę i wniosek jest prosty – jak z bigosem, każdy robi inaczej ^^
Ja pominęłam dodatek pieczywa, a chili i czosnek postanowiłam upiec razem ze słodką papryką. Możecie dodatkowo uprażyć orzechy, dodać słodzidła albo łyżkę tahini. Kombinujcie też z sokiem z cytryny, solą i kumiem, żeby znaleźć proporcje idealne dla Was.
Muhammara
3 papryki
Pół szklanki orzechów włoskich
2-3 ząbki czosnku
Papryczka chili
4 łyżki oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
Kumin
Sól
Papryki, czosnek i chili upiec w 180°C przez 30-40 minut, przełożyć do miski, przykryć talerzem i odstawić do ostygnięcia.
Obrać ze skórki i gniazd nasiennych, papryki, chili i czosnek i przełożyć do blendera.
Dodać oliwę, sok z cytryny i przyprawy i zblendować.

Leave a Comment