Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to jeden z tych deserów, które bardzo łatwo przystosować do wymogów diety. Większość przepisów bazuje na czekoladzie (użyjcie tej z wawela słodzonej malitolem lub Lindta z wysoką zawartością kakao), śmietance, maśle i jajkach.
Ja dopiero poszukuję przepisu na mus idealny. Ale zaręczam, że ten jest bardzo smaczny 🙂

100g czekolady ( u mnie gorzka bez cukru Wawel)
50g masła
1 jajko L
200g śmietanki 36%

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Ubić śmietankę na sztywno, odstawić do lodówki.
Jajko ubić aż podwoi objętość, ciągle ubijając dodać czekoladę z masłem, na koniec wmieszać ¾ ubitej śmietanki.
Rozłożyć na 4-5 niewielkich porcji, udekorować pozostałą bitą śmietaną, ewentualnie posypać kakao, startą czekoladą lub orzechami

MAKRO: 1643kcal 21B 158T 11W
Na porcję ( przy 5 ): 329kcal 4B 32T 2W

Leave a Comment