Najlepszy krem czekoladowy

Dzisiaj przepis na dwuskładnikowe czekoladowe smarowidło.

Mleczko kokosowe (u mnie real thai) 400ml
Czekolada gorzka bez cukru wawel

Mleczko wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć stałą część, włożyć do rondelka. Dodać połamaną czekoladę i podgrzać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Przelać do miseczki i odstawić do schłodzenia do lodówki.

Krem zaraz po wyjęciu z lodówki jest twardy, potrzebuje ok 20 minut w temperaturze pokojowej do uzyskania smarownej konsystencji

To jest lepsze niż nutella 😉

MAKRO: 1223kcal 10B 115T 5W*

Przyjęłam, że cały tłuszcz jest w gęstej warstwie mleczka, a białka i węgli 1/2. Jednak to są tylko moje szacunki a nigdzie nie znalazłam informacji o makro stałej części mleczka.
Polecam real thai bo ma najlepszy skład i najwyższą zawartość kokosa (85%) ze wszystkich, które widziałam 🙂

Leave a Comment