Noodle konjac z kurczakiem w sosie orzechowym

Noodle konjac z kurczakiem w sosie orzechowym
130g mięsa z udek kurczaka
40g cebuli
50g papryki
3 łyżki oleju sezamowego (25g)
3 łyżki sosu sojowego (20g)
40g masła orzechowego
2 duże ząbki czosnku
Kawałek imbiru, objętościowo jak czosnek
Chili
Sól
Kolendra
60ml wody
200g wstążek konjac
Opcjonalnie: szczypiorek, dodatkowe posiekane orzeszki, łyżka octu ryżowego/soku z cytryny
Imbir i czosnek obrać i posiekać.
Mięso z udek kurczaka pokroić w kostkę, dodać imbir, czosnek, chili i po dwie łyżki oleju sezamowego i sosu sojowego.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.
Masło orzechowe wymieszać z pozostałym sosem sojowym, olejem i wodą. Opcjonalnie dodać ocet ryżowy lub sok z cytryny, jeśli lubicie bardziej kwaśne 🙂
Makaron przepłukać i odsączyć.
Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucić kurczaka razem z marynatą, smażyć 3 minuty, dodać warzywa i makaron. Smażyć razem jeszcze chwilę.
Na koniec dodać sos, wymieszać całość. Opcjonalnie rozrzedzić jeszcze odrobiną wody.
Serwować ze świeżą kolendrą, opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami.
MAKRO: 733kcal 33B 60T 15W

Leave a Comment