Nuggetsy

Dzisiaj panierka 8/10 wg męża (gdzie 10 to klasyczna panierka a on uwielbia klasyczną panierkę ^^).
Jeśli nie przepadacie za ostrą papryką zamieńcie ją na słodką. No i uważajcie na ilość białka w całym posiłku. Skórki choć pyszne, to zawierają go aż 70g/100g. Ja używam gotowych skórek firmy Tretter’s, które od jakiegoś czasu można kupić w Kauflandzie – są mono słone. Jeśli używacie domowych, koniecznie dodajcie sól do panierki 🙂

Panierowana pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka ok.200g
50g chipsów ze skórek wieprzowych
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki bazylii
50g masła klarowanego
1 jajko

Skórki wieprzowe dokładnie zblendować (wszystkie twarde, większe kawałki które zostaną usunąć), wymieszać z przyprawami. Jeśli używacie gotowych chipsów -nie solić!
Kurczaka pokroić ( wedle upodobania, na duże kotlety lub drobne nuggetsy). Jajko rozkłócić.
Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku, potem w panierce i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor.
MAKRO:
CAŁOŚĆ: 967kcal 70T 85B 1W
PORCJA ( 2 porcje z przepisu): 483kcal 35T 42B 0,5W

Leave a Comment