Panna cotta to jeden z tych klasycznych deserów, które bardzo łatwo zmodyfikować pod wymogi keto. W większości przepisów wystarczy zamienić cukier na erytrol lub inny wybrany słodzik.
U mnie była już wersja klasyczna z malinami, kawowa z galaretką a teraz czas na tą z kakao, podaną ze świeżymi truskawkami, która wpadła mi w oko u @mientablog
Panna cotta z kakao
Na 2 porcje:
140g śmietanki 36%
60ml mleka 3,2%
20g kakao
25g erytrolu
1 łyżeczka żelatyny
50ml gorącej wody
1/2 łyżeczki esencji waniliowej (lub ziarenka z 1/2 laski wanilii lub pominąć)
Śmietankę, mleko, kakao, erytrol i wanilię wymieszać w rondelku i zagotować i zdjąć z ognia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do rondelka, wymieszać.
Rozlać do dwóch silikonowych foremek (lub kokilek albo niewielkich filiżanek).
Schłodzić przez noc w lodówce.
Przed podaniem wyjąć, włożyć na 30s do miski z ciepłą wodą i wyłożyć na talerzyki.
Można podawać ze świeżymi truskawkami, malinami, jagodami
Makro 1 porcji:
310kcal 6B 28T 9W