1/2kg surowego boczku
1,5 kg wieprzowiny ( łopatka, karkówka)
0,5kg wołowiny (np. udźca)
2 cebule
5 jajek
250g wątróbki
Smalec do wysmarowania formy
Przyprawy :
Sól, kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego i pieprzu, pieprz mielony
Mięso pokroić na kawałki ok 3x3cm, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, oraz niedbale pokrojoną cebulę i gotować do miękkości ok 2h. Wystudzić, odcedzić i zmielić 3x na małych oczkach maszynki.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodać do mięsa, wymieszać i doprawić. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Keksówki wysmarować smalcem i przełożyć masę.
Piec w 190C ok 1,5h
Pasztet spokojnie można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, albo dużo wcześniej i zamrozić – nic a nic na tym nie traci. Zajrzyjcie do działu dodatki po pyszną cebulkę w dwóch wersjach, która idealnie do niego pasuje!