Pasztet

1/2kg surowego boczku

1,5 kg wieprzowiny ( łopatka, karkówka)

0,5kg wołowiny (np. udźca)

2 cebule

5 jajek

250g wątróbki

Smalec do wysmarowania formy

Przyprawy :

Sól, kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego i pieprzu, pieprz mielony

 

Mięso pokroić na kawałki ok 3x3cm, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, oraz niedbale pokrojoną cebulę i gotować do miękkości ok 2h. Wystudzić, odcedzić i zmielić 3x na małych oczkach maszynki.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Żółtka dodać do mięsa, wymieszać i doprawić. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.

Keksówki wysmarować smalcem i przełożyć masę.

Piec w 190C  ok 1,5h

 

Pasztet spokojnie można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, albo dużo wcześniej i zamrozić – nic a nic na tym nie traci. Zajrzyjcie do działu dodatki po pyszną cebulkę w dwóch wersjach, która idealnie do niego pasuje!

Leave a Comment