Pieczeń rzymska z jajkiem

 

Pieczeń rzymska z jajkiem to coś, co wielu ludziom nieodzownie kojarzy się z wielkanocą. Ja szczerze mówiąc robiłam ją pierwszy raz ale zdecydowanie będą powtórki

600g łopatki wieprzowej
100g boczku wędzonego w cieniutkich plastrach
100g cebuli
50g masła
4 jajka
15g łuski babki jajowatej
100ml wody
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki koperku
Pieprz
Po łyżeczce: soli, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego
3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
Keksówkę o wymiarach 11x21cm wyłożyć plastrami boczku.
Cebulę posiekać i usmażyć na maśle.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
1/2 masy wyłożyć do keksówki, uformować zagłębienie w którym ułożyć jajka. Przykryć pozostałą masą.

Piec 50 minut w 190°C.
Wystudzić.

Można jeść też na ciepło, jednak moim zdaniem na zimno smakuje lepiej

MAKRO:
1911kcal 168B 130T 10W
Porcja [1/4] :
477kcal 42B 32T 2W

Leave a Comment