Skip to content
Pieczony bakłażan w indyjskim stylu1 bakłażan (240g)30g oliwy1 łyżka tahini (12g)1/2 opakowania pasty madras (35g)2cm kawałek imbiruSos:30g tahini1 ząbek czosnkuŁyżeczka soku z cytrynySól, pieprzWodaBakłażana przekroić wzdłuż na pół i dosyć głęboko ponacinać na krzyż.Polać 20g oliwy i piec w piekarniuku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.Imbir obrać i posiekać, wymieszać z pastą, tahini i 10g oliwy.Powstałą pastą wysmarować upieczone połówki bakłażana i zapiekać jeszcze 10 minut.Sos:Posiekać czosnek, wymieszać z pozostałymi skladnikami, na koniec stopniowo dodając zimną wodę do otrzymania konsystencji sosu.Bakłażana podawać polanego sosem z dodatkiem świeżej kolendryMakro:Bakłażan: 504kcal 7B 54T 12WSos: 207kcal 8B 18T 2WPorcja [1/2]: 355kcal 8B 36T 7W