Pieczony bakłażan w indyjskim klimacie

Pieczony bakłażan w indyjskim stylu
1 bakłażan (240g)
30g oliwy
1 łyżka tahini (12g)
1/2 opakowania pasty madras (35g)
2cm kawałek imbiru
Sos:
30g tahini
1 ząbek czosnku
Łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz
Woda
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i dosyć głęboko ponacinać na krzyż.
Polać 20g oliwy i piec w piekarniuku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
Imbir obrać i posiekać, wymieszać z pastą, tahini i 10g oliwy.
Powstałą pastą wysmarować upieczone połówki bakłażana i zapiekać jeszcze 10 minut.
Sos:
Posiekać czosnek, wymieszać z pozostałymi skladnikami, na koniec stopniowo dodając zimną wodę do otrzymania konsystencji sosu.
Bakłażana podawać polanego sosem z dodatkiem świeżej kolendry
Makro:
Bakłażan: 504kcal 7B 54T 12W
Sos: 207kcal 8B 18T 2W
Porcja [1/2]: 355kcal 8B 36T 7W

Leave a Comment