Polędwiczka wieprzowa na sosie z suszonymi pomidorami

Polędwiczka wieprzowa z sosem z suszonymi pomidorami

Na 2 duże porcje:
400g polędwiczki wieprzowej
120g suszonych pomidorow
1 średnia cebulka (100g)
2 ząbki czosnku
150ml śmietanki 36%
30g masła klarowanego
20g oliwy z pod suszonych pomidorów

Polędwiczkę pokroić w centymetrowe plastry, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.

Na oliwie zeszklić cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki i posiekany czosnek. Zalać śmietanką i chwilę redukować. Doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać masło klarowane, smażyć plastry polędwiczki z obydwu stron na złoty kolor. Nie za długo!

Podawać plastry polędwiczek na sosie, z dowolnym warzywnym dodatkiem.
U mnie tym razem maślano-koperkowa kalarepka. Ale rukola z winegretem też świetnie się sprawdzi!

MAKRO : 1696kcal 95B 130T 40W
Porcja [1/2]: 848kcal 47B 65T 20W

Leave a Comment