Jeśli nie macie pomysłów na dodatki obiadowe to polecam kalafiora w postaci puree. Dawno temu wrzuciłam przepis na serowe z kalafiora gotowanego w śmietance kremówce a dzisiaj wersja zdecydowanie bardziej uboga w nabiał 🙂
1/2 dużego kalafiora (500G)
Zielona cześć pora (70G)
100G masła
Sól i pieprz
Kalafiora podzielić na różyczki, pora pokroić niedbale. Wymieszać z roztopionym masłem, solą i pieprzem.
Piec do miękkości przez 20-30 minut w 180°C.
Po upieczeniu zblendować.
MAKRO:
911kcal 16B 84T 18W
Porcja (3 porcje z przepisu):
303kcal 5B 28T 6W
Ma świetny orzechowy posmak, dlatego do podania dorzuciłam kilka orzechów włoskich i polałam je pietruszkowym pesto z ich dodatkiem.
Na zimno sprawdzi się w roli pasty.
Możecie zmienić rodzaj tłuszczu, raz zrobiłam je na tłuszczu po pieczonym kurczaku i było niesamowite 🙂