Różowa pierś z kaczki

Idealnie różowa pierś kaczki? To wcale nie jest trudne 😉

2 piersi z kaczki o wadze ok 250g
Sól i pieprz

Skórę kaczki naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową ( co najmniej godzinę po wyjęciu z lodówki).
Przygotować patelnię ( jeśli macie taką z rączką, którą można wkładać do piekarnika to użyjcie tej. Jeśli nie to razem z piekarnikiem rozgrzejcie niewielką blaszkę do 180C).
Pierś ułożyć na zimnej patelni, skórą do dołu i smażyć 12-14 minut na średnim ogniu ( u mnie średni palnik, mały ogień). Po 12 minutach sprawdzić czy skórka jest odpowiednio zarumieniona, jeśli nie to dosmażyć jeszcze 2 minutki.
Przełożyć na drugą stronę, smażyć 3 minuty.
Przełożyć do rozgrzanej blaszki (albo włożyć razem z patelnią) do rozgrzanego piekarnika na 8 minut – skórką do góry.
Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 5 minut przed pokrojeniem żeby odpoczęła.
I już, idealnie różowa, mięciutka pierś z kaczki gotowa 🙂

Średnia pierś z kaczki o wadze 250g ma 27T 62B i 505kcal

Leave a Comment