Kolejna szybka propozycja małego danka w azjatyckim klimacie. Tym razem inspirowana klasycznym ryżem smażonym z jajkiem.
Ryż konjac smażony z kurczakiem
250g piersi z kurczaka
10 g imbiru
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1/2 czerwonej papryki (100g)
80 g groszku cukrowego
20g sosu sojowego
10g sosu rybnego
kilka łodyg szczypiorku
2 jajka
40g oleju sezamowego
200g ryżu konjac
W pierwszej kolejności należy przygotować wszystkie składniki. Kurczaka pokroić w kostkę.
Chili, czosnek i imbir posiekać ( jeśli macie czas, można wymieszać je i sos sojowy z kurczakiem i odstawić do zamarynowania).
Warzywa pokroić dowolnie, szczypiorek posiekać
Jajka roztrzepać z sosem rybnym.
Ryż konjac wypłukać na sitku i dokładnie odsączyć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i warzywa i smażyć na dużym ogniu kilka minut. Dodać sos sojowy i odsączony ryż. Przesmażyć do odparowania wody.
Wlać roztrzepane jajka i mieszać aż się zetną.
Podawać posypane szczypiorkiem.
MAKRO: 894kcal 72B 55T 20W