Sałatka z grillowanej papryki

Prosta sałatka z grillowanej papryki

Składniki:
3 duże czerwone papryki
Główka czosnku
200g fety*
2 łyżki oliwy aromatyzowanej chili
Świeżo mielony pieprz

Papryki w całości zgrillować do miękkości, aż ich skórka zrobi się miejscami czarna. Przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do ostygnięcia.
Z główki czosnku odkroić wierzch, polać 1/3 łyżeczki oliwy, posypać solą, zawinąć w folię aluminiową i grillować ok 0,5h.
Gdy papryki ostygną, zdjąć z nich skórkę i pozbawić je gniazd nasiennych, podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku.
Na papryce ułożyć miękkie ząbki czosnku wyjęte z łupinek, rozsypać ser, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać pikantną oliwą.
*dla dodatkowego aromatu można jak ja dzisiaj, użyć marynowanej fety
MAKRO: 995 kcal 47B 66T 47W

 

Leave a Comment