Selerowe rosti z chorizo

Selerowe rosti z chorizo i wędzoną papryką

150g selera
15g masła
50g chorizo
20g parmezanu
50g mozzarelli
Sól, wędzona papryka
Natka pietruszki

Chorizo pokroić w plastry, wysmażyć na suchej patelni
Selera zetrzeć na tarce, dodać starty parmezan, mozzarellę, posiekaną natkę pietruszki, sól i sporą ilość wędzonej papryki, wysmażone chorizo i wymieszać.
Do tłuszczu wytopionego z chorizo dodać masło, jak się rozpuści wyłożyć całą masę i łopatką docisnąć do patelni.
Smażyć na małym ogniu, pod przykryciem aż spód ładnie się zetnie.
Podważyć długą łopatką z każdej strony i odwrócić pomagając sobie talerzem (one są bardzo delikatne, trzyma je jedynie ser więc nie polecam po prostu przewracać łopatką – chyba że dodacie jajka lub zrobicie kilka mniejszych). Dosmażyć jeszcze kilka minut.

MAKRO: 542kcal 35B 41T 5W

Leave a Comment