Serowe jalapeno poppers

Uwielbiam jalapeno poppers! Do tej pory robiłam je głównie z marynowanych papryczek bo świeże były w moich okolicach nie do kupienia.
W tym roku postanowiłam je sobie po prostu wyhodować 😁
Na zdjęciu widzicie dwa rodzaje wykończenia tych papryczek – jeśli Wasze zapotrzebowanie kaloryczne jest mniejsze, lepszym wyborem będzie wysmażenie boczku na chrupiąco, pokruszenie go i posypanie nafaszerowanych papryczek. Ta wersja jest chyba nawet smaczniejsza 🙂 Jeśli kalorie Wam nie straszne to śmiało owijajcie każdą papryczkę plastrem boczku, tylko wtedy będziecie go potrzebować więcej niż 100G
Jalapeno poppers
10 papryczek jalapeno (200G)
100G serka kremowego
80G wyrazistego, żółtego sera
Pieprz, opcjonalnie zioła
100G wędzonego boczku

Papryczki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne.
Serek kremowy wymieszać ze startym serem żółtym, przyprawić.
Faszerować papryczki mieszanką serową.
Każdą zawijać w boczek (zależnie od wielkości papryczek, będziecie potrzebować całego plastra lub wystarczy 1/2) lub w wersji mniej kalorycznej posypać chrupiącym boczkiem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15 minut
MAKRO: 1038kcal 42B 93T 7W

Leave a Comment