Serowy krem z pora

Krem z pora z cheddarem i klopsikami
500g mielonego indyka
Sól, pieprz, ostra papryka
1 duży por (420g)
50g masła
200g cheddara
200g śmietanki 36%
Duży ząbek czosnku
1l bulionu/wody
Sól, świeżo mielony pieprz
Pora dokładnie opłukać, pokroić w ćwierćplasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojonego pora i zeszklić. Pod koniec dodać czosnek, przesmażyć jeszcze kilka minut i zalać bulionem. Całość gotować 10 minut.
W tym czasie zetrzeć ser, mięso wymieszać z przyprawami i uformować niewielkie klopsiki.
Zupę zblendować, dodać starty ser i śmietankę. Dopiero wtedy solić! Gotować jeszcze kilka minut, ewentualnie jeszcze raz zblendować.
Dorzucić klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut.
MAKRO: 2537kcal 147B 206T 21W
Porcja [1/4]: 634kcal 37B 52T 5W

Leave a Comment