Smażone skórki wieprzowe

Na świecie pork rinds albo chicharrones. Znane są w kuchni azjatyckiej, hiszpańskiej, meksykańskiej a niektórym ponoć i w Polsce babcie serwowały ten przysmak.

Często spotykane na angielskojęzycznych grupach o keto. Są świetną przekąską ( chipsy ziemniaczane się mogą schować xD) i mogą zastąpić bułkę tartą ( witaj panierko!).

Skąd skórki? Ja zdobyłam całkiem pokaźny zapas przy okazji kupna ćwiartki świnki z chowu eko ( pozostałe ¾ się zrzekło swojego przydziału). Można też zagadać z panią z mięsnego albo kupić słoninę ze skórą.

Przepis

Skórki wieprzowe

Sól

Smalec

Ewentualnie dowolne przyprawy

Skórki trzeba oczyścić, ja jestem zdania, że nie musi być bardzo dokładnie, ponieważ po ugotowaniu tłuszcz oddziela się dużo łatwej wiec po co się męczyć

Wstępnie oczyszczone skórki wrzucamy na osolony wrzątek, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 2h

Odcinamy dokładnie resztki tłuszczu i kroimy skórki w kwadraty. Wielkość dowolna, trzeba pamiętać że one rosną podczas smażenia. Ja wolę drobniejsze więc moje kwadraciki mają maksymalnie 2x2cm

Suszymy skórki aż będą twarde. W suszarce do grzybów zajęło mi to ok 5h, można też użyć piekarnika (100C, termoobieg, uchylone drzwiczki i podobny czas)

W niewielkim rondelku rozgrzewamy smalec ( u mnie 140C jest wystarczającą temperaturą) i partiami wrzucamy wysuszone skórki. Są gotowe kiedy spęcznieją, zajmuje to kilka sekund. Wykładamy je na talerz z ręcznikiem papierowym żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

Są smaczne same w sobie ale można je doprawić. Wystarczy przerzucić do miski, posypać solą i dowolnymi przyprawami (moje następne będą z chili!) i zamieszać

Wysuszone skórki można długo przechowywać. Po prostu w zamkniętym pojemniku lub w zamrażalniku.

Ja dzisiaj pomyliłam pojemniki więc zamiast dużej dawki skórek mam 400g i masę smalcu xD Ale polecam robić więcej na raz.

Co może pójść nie tak:

Głównie suszenie (niedostatecznie wysuszone nie napęcznieją jak trzeba i nie będą chrupiące) i smażenie (za zimny tłuszcz spowoduje że będą gumowe a zbyt gorący że się spalą.
Więc kontrolujcie temperaturę)

Leave a Comment