Skip to content
Śmietankowy torcik truskawkowyNa foremkę 18cm :500g truskawek250g śmietanki 42%250g mascarpone2 łyżeczki żelatynyErytrol1/2 opakowania galaretki celiko200ml wody250g truskawek zagotować z erytrolem i zblenować.Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodać do gorących truskawek, wymieszać i odstawić do wystudzenia.150g truskawek posiekać.Ubić mascarpone ze śmietanką i erytrolem, dodać posiekane truskawki i wystudzony mus truskawkowy. Wymieszać całość.Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 2-3h.Galaretkę celiko zalać wrzątkiem, dodać erytrolu do smaku i wymieszać.Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, wyłożyć na schłodzony torcik i zalać galaretką. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.MAKRO*: 2205kcal 31B 207T 50WPORCJA [1/8]: 276kcal 4B 26T 6W*nie wliczona galaretka celiko