Śmietankowy torcik truskawkowy

Śmietankowy torcik truskawkowy
Na foremkę 18cm :
500g truskawek
250g śmietanki 42%
250g mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
Erytrol
1/2 opakowania galaretki celiko
200ml wody
250g truskawek zagotować z erytrolem i zblenować.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodać do gorących truskawek, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
150g truskawek posiekać.
Ubić mascarpone ze śmietanką i erytrolem, dodać posiekane truskawki i wystudzony mus truskawkowy. Wymieszać całość.
Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 2-3h.
Galaretkę celiko zalać wrzątkiem, dodać erytrolu do smaku i wymieszać.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, wyłożyć na schłodzony torcik i zalać galaretką. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
MAKRO*: 2205kcal 31B 207T 50W
PORCJA [1/8]: 276kcal 4B 26T 6W
*nie wliczona galaretka celiko

Leave a Comment