Śmietanowiec

Deser z czasów dzieciństwa z super makro 🙂

2 galaretki cytrynowe Celiko
150ml śmietany 18%
250ml śmietany 42%
Erytrol
500+100ml wody

1 galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku, dosłodzić, wystudzić i odstawić do stężenia.
Gdy stężeje pokroić w kostkę.
Drugą rozpuścić w 100ml wrzątku i dosłodzić.
Śmietany wymieszać z galaretką pokrojoną w kostkę, dodać tą rozpuszczoną we wrzątku i wymieszać.
Przełożyć do stężenia ( ja użyłam pojemnika po pieczarkach)
Przed podaniem zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, odkleić od ścianek i wyłożyć na talerz odwracając.
MAKRO: 1375kcal 30B 132T 14W
Proporcje śmietany można dowolnie zmieniać, ja chciałam uzyskać wyraźny posmak kwaśniej śmietany. Jeśli nie lubicie, możecie zmniejszyć jej ilość albo użyć tylko słodkiej śmietanki 🙂

Leave a Comment