Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina
1kg łopatki wieprzowej
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżeczki soli
Po łyżeczce ziaren: pieprzu, kolendry i kuminu
1 łyżka oliwy
20G smalcu
1 średnia cebula

Pieprz, kolendrę i kumin rozetrzeć w moździerzu, dodać czosnek, sól i pokrojoną papryczkę, ucierać dalej. Pod koniec dodać łyżkę oliwy.
Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić na 24H do lodówki.
Wyjąć ok 1-2H przed smażeniem, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu.
Cebulę obrać i pokroić w centymetrowe plastry. Ułożyć na dnie naczynia*, na to wyłożyć mięso, polać całość smalcem na którym się smażyło.
Gotować ok 6H w 85°C, potem 20 minut w 120°C do zredukowania sosu. Rozdzielić na włókna przy pomocy dwóch widelców.
Podawać można w keto bułkach, serowym taco, na sałacie, „obiadowo” z frytkami z selera i surówką. Jest dużo możliwości 🙂

* taką wieprzowinę możecie przygotować w multicookerze (jak ja), albo szybkowarze, wolnowarze czy piekarniku

Leave a Comment