Szparagi w sezamowej glazurze
1 pęczkek szparagów
1 łyżka neutralnego oleju do smażenia
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
Świeży korzeń imbiru, o objętości czosnku
Chili
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
Pieprz
Opcjonalnie słodzidło
Szparagi przygotować – odłamać zdrewniałe końcówki, grubsze sztuki przeciąć wzdłuż na pół. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut.
Posiekać czosnek, chili i imbir. Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym, sezamem. Doprawić pieprzem i opcjonalnie słodzidłem.
Gdy szparagi będą już tak miękkie jak lubicie, dodać wymieszaną glazurę i smażyć jeszcze chwilę aż odparuje
MAKRO: 354kcal 13B 27T 13W
Bardzo fajny przepis. Nie jadłam jeszcze szparagów w takiej odsłonie.
Zapraszam też do siebie 🙂