Szparagi z imbirowymi chipsami

Moje ulubione sposoby na szparagi były do tej pory mocno klasyczne. Do czasu, aż na blogu Tajemnice smaku a potem u rozkosznego zobaczyłam ich połączenie z imbirem. Musiałam to wypróbować i na pierwszy ogień poszła ta właśnie propozycja 🙂

Na porcję:
1/2 pęczka szparagów (200G finalnie)
50G surowego wędzonego boczku W cienkich plastrach
10G imbiru
10G czosnku
Chili (ilość zależy od tego jakiej używacie, u mnie ok 5G cayenne)
20G oliwy z oliwek
15G sosu teriyaki

Na oliwie usmażyć chili, plasterki czosnku i plasterki nieobranego imbiru aż będą chrupiące. Chili zdjąć z patelni W pierwszej kolejności. Potem czosnek i imbir, odsączyć na ręczniku papierowym.

Szparagom odłamać końcówki, zawijać w plasterki wędzonego boczku (moje były bardzo cienkie dlatego zawijałam je w wiązkach po kilka sztuk). Smażyć na pozostałej oliwie aż boczek się zezłoci a szparagi zmiękną. Na koniec smażenia polać sosem.
Wyłożyć na talerz, posypać chili i chipsami 🙂

MAKRO: 445kcal 13B 44T 9W

 

Leave a Comment