Szparagowe tagliatelle z pesto
Pęczek szparagów (400g bez końcówek)
20g masła
40g pesto
50g szynki dojrzewającej
30g śmietanki 36%
30g parmezanu
1 ząbek czosnku
Pieprz
Odłamać łykowate końcówki szparagów, resztę pokroić na cienkie wstążki używając obieraczki. Duże główki przeciąć na pół.
Dojrzewającą szynkę pokroić w paseczki, wysmażyć na złoto na suchej patelni. Dodać masło, posiekany czosnek, wstążki i główki szparagów. Smażyć kilka minut aż szparagi będą tak miękkie jak lubicie (ja smażę dosłownie minutkę, lubię chrupiące i prawie surowe). Dodać pesto, parmezan i śmietankę, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze minutę na dużym ogniu.
MAKRO: 717kcal 39B 58T 13W