Truskawkowe ptasie mleczko

 

200g truskawek

1 łyżka ksylitolu

125g mascarpone

125g kremówki

1 łyżka żelatyny

2-3 łyżki zimnej wody

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Truskawki zagotować z ksylitolem, dodać namoczoną żelatynę i zblendować. Przestudzić

Mascarpone i kremówkę ubić, dodać przestudzone truskawki.

Rozprowadzić w formie wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie 24x24cm ale sugeruje mniejszą, żeby kostki były wyższe). Schłodzić, dowolnie pokroić.

Polewa: tabliczka czekolady plus łyżka masła, roztopione w kąpieli wodnej

Makro: 1624kcal 28B 150T 44W

 ( 14W możecie zaoszczędzić zamieniając ksylitol na erytrol, makro liczone dla czekolady Lindt 99%)

Leave a Comment