Kolejna wiosenna miska w wydaniu wytrawnym, świetnie sprawdzi na każdy posiłek. W rolach głównych boczek, jajko, szparagi i cytrynowy winegret.
Wiosenna miska ze szparagami
▪️140g szparagów (1/2 pęczka, waga już bez odłamanych części)
▪️10g czerwonej cebuli
▪️50g wędzonego boczku
▪️15g masła
▪️40g sałaty rzymskiej
▪️40g pomidorków koktajlowych
▪️80g awokado (jedno malutkie)
▪️30g fety
▪️Jajko
Winegret
▪️3 łyżki oliwy
▪️1 łyżka soku z cytryny
▪️1 ząbek czosnku
▪️Sól, pieprz
Boczek wysmażyć na chrupiąco, zdjąć z patelni, dodać masło i szparagi pokrojone w 2-3cm części. Smażyć kilka minut (ja lubię chrupiące więc smażę max 3 min).
Jajko ugotować na miękko.
W tym czasie porwać sałatę, pokroić pomidorki i awokado oraz przygotować sos.
Połączyć posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz w małym słoiczku, wstrząsać energicznie przez chwilę aż sos zemulguje.
Ułożyć wszystkie składniki na talerzu, polać winegretem.
MAKRO: 963kcal 23B 90T 11W