Wiosenna miska ze szparagami

 

Kolejna wiosenna miska w wydaniu wytrawnym, świetnie sprawdzi na każdy posiłek. W rolach głównych boczek, jajko, szparagi i cytrynowy winegret.

Wiosenna miska ze szparagami

▪️140g szparagów (1/2 pęczka, waga już bez odłamanych części)

▪️10g czerwonej cebuli

▪️50g wędzonego boczku

▪️15g masła

▪️40g sałaty rzymskiej

▪️40g pomidorków koktajlowych

▪️80g awokado (jedno malutkie)

▪️30g fety

▪️Jajko

Winegret

▪️3 łyżki oliwy

▪️1 łyżka soku z cytryny

▪️1 ząbek czosnku

▪️Sól, pieprz

Boczek wysmażyć na chrupiąco, zdjąć z patelni, dodać masło i szparagi pokrojone w 2-3cm części. Smażyć kilka minut (ja lubię chrupiące więc smażę max 3 min).

Jajko ugotować na miękko.

W tym czasie porwać sałatę, pokroić pomidorki i awokado oraz przygotować sos.

Połączyć posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz w małym słoiczku, wstrząsać energicznie przez chwilę aż sos zemulguje.

Ułożyć wszystkie składniki na talerzu, polać winegretem.

MAKRO: 963kcal 23B 90T 11W

 

Leave a Comment