Zakwas buraczany

1,5kg buraków
Główka czosnku
5szkl przegotowanej wody
Kromka chleba na zakwasie (żytni, razowy)
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Buraki obrać i pokroić w plasterki, główkę czosnku w poprzek na pół.

Wszystko włożyć do 3l słoja, zalać wodą i dociążyć żeby buraki nie wystawały ponad płyn (jak będą wystawać to spleśnieją i wszystko do wywalenia).

Odstawić na 4-5dni, potem odcedzić, zlać do słoika i wstawić do lodówki. Szczelnie zamknięty można przechowywać dłuugo.
Oprócz dodania do barszczu, można go po prostu pić. Jest bardzo zdrowy – korzystnie wpływa na mikroflorę bakteryjną, zawiera dużo antyoksydantów, pomaga między innymi przy anemii i dnie moczanowej. Samo zdrowie!

Leave a Comment