Zapiekana cukinia pod serowym sosem

Cukinia i najprostszy na świecie sos serowy okazały się być bardzo udanym połączeniem.
Jeśli ta ilość węgli to dla Was za dużo, zamieńcie suszone pomidory na przykład na chorizo albo inny, koniecznie wyrazisty dodatek
Zapiekana cukinia pod serowym sosem
250g cukinii
40g suszonych pomidorów w oleju
70g startego cheddara
70g śmietanki 36%
Sól, pieprz, ostra papryka
Cukinię pokroić obieraczką w cienkie wstążki. Suszone pomidory posiekać, wymieszać ze wstążkami cukinii, lekko osolić i przełożyć do naczynia do zapiekania o średnicy ok 13cm.
Cheddara i śmietankę wrzucić do rondelka, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podgrzewać na małym ogniu aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Zalać nim cukiniowe
 wstążki i zapiekać ok 30 minut w 180°C
MAKRO: 602kcal 24B 49T 17W

Leave a Comment