Zapiekanka na chlebku oopsie

Oopsie zapieczony z serem, boczkiem, cebulką i pieczarkami
3 jajka L
80g serka kremowego
Sól, pieprz
50g wędzonego boczku
50g czerwonej cebuli
3 pieczarki
10g masła
50g startego żółtego sera
Boczek pokroić w paseczki, cebulę w piórka a pieczarki w plasterki.
Wysmażyć boczek na złoto od zimnej patelni, gdy będzie gotowy zdjąć, dodać masło, cebulę i pieczarki.
Smażyć od czasu do czasu mieszając aż pieczarki będą złote a cebula miękka.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, w drugiej misce żółtka z serkiem kremowym, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie niewielka, kwadratowa foremka o boku ok. 22cm) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Po pięciu minutach wierzch posypać serem, wysmażonym boczkiem i warzywami. Zapiekać jeszcze około 10-15 minut
MAKRO: 951kcal 49B 81T 8W

Leave a Comment